de nummer 1 schrijftip


Hey Reader,

Weet je wat een compactchinees is?

Dat is hetzelfde als een zakjapanner. Dit is niet discriminerend bedoeld. Het was een verspreking die ik ooit deed. Ik noemde een zakjapanner een compactchinees.

Misschien weet niet eens iedereen meer wat een zakjapenner is. Een zakjapanner is een rekenmachine, made in Japan. Vroeger hadden we die nog op school. Nog ver voor de smartphone, nog ver voor de www.

Dan had je als kind een zakjapanner op zak of in je rugtas die er tijdens de les uit mocht. Als een soort Alladin in de lamp. Maar wat als je niet op het woord komt? Dan zeg je het anders dan anders. En anders dan anders, dat is goed.

Want waarom vertel ik je dit? Als ik gewoon zakjapanner had gezegd was het helemaal niet grappig geweest. En had ik het dus nooit onthouden. En die vriendin die het naar haar oren gegooid kreeg heeft ook nog steeds een compact chinees in haar hoofd.

Daarom is anders dan anders goed.

Daarom zijn clichés hartstikke fout.

Clichés zijn als een oud t-shirt. Zo vaak gewassen dat ze kleurloos zijn geworden. Comfortabel, maar flets.


Kijk, ooit waren clichés superhot. Degene die ze bedacht in een moment (waar je natuurlijk bij had moeten zijn) zei iets briljants. “Ben je nou helemaal van de pot gerukt!” ‘Dat is spotgoedkoop!’ ‘Ken ik jou niet ergens van?’ (echt waar - de eerste die dat zei had het goed bedacht, alleen de rest was een douchebag)

Clichés zijn zo vaak gebruikt, gezegd en uitgebraakt dat ze niets meer zeggen. Sterker nog, je brein heeft ze zo vaak gehoord dat ze niet eens meer geregistreerd worden. Daarom hier nog een cliché: vermijd clichés.

In je blogs, in je ads, in je webteksten, in je social posts, in je overal!

Ze brengen je punt over, ja dat is waar, maar ze spreken niet tot de verbeelding.

Je kan zeggen:

‘Ik kan hem zo om mijn vinger winden.’

of: “hij doet alles wat ik zeg, want hij zoekt altijd mijn goedkeuring’

Niks mis mee zou je denken. En eigenlijk zeg je gewoon beide keren hetzelfde. Maar deze zinnen hebben geen oomph, geen ahuh, geen lekkah lekkah. “Ik hoef maar met mijn wimpers te wapperen en hij brengt mij gelijk ontbijt op bed en likt mijn zweetvoeten.’ Get my point?

Dus als je copy wil met spark erin, haal dan eens de kam door je teksten en trek die plukken woorden eruit die er niet thuis horen genaamd clichés. En dan niet alleen uitgedrukte uitdrukkingen of maling hebben aan metaforen. Maar ook woorden die heel vaak samengeklit zitten, zoals:

  • met hart en ziel
  • zeker weten
  • op en top
  • dubbel en dwars
  • door en door
  • ins en outs

Alle woorden die er zo uitvloeien? Alle woorden die te natuurlijk voelen? Alle woorden waar je niet over na hoeft te denken en op je papier staan voor je er erg in hebt? Eruit. Weg ermee. Cliché City, dus verzin iets originelers.

De les van vandaag: liever een compactchinees dan een zakjapanner.

Heb jij je weleens zo versproken dat je er nog om kan lachen? Kom op, vertel het. Stuur het in een reply op deze mail.

Ik heb ook nog een paar tips van de bovenste plank, de cocktail shelf (dacht jij toch even dat ik met weer zo’n uitdrukking kwam haha) en wel de ...

Martini on the blogs, please!

En mocht je hem gemist hebben, er staat een nieuwe freebie op de menukaart. Het Content Plan Playbook - met brainstormoefeningen, een workbook, Google contentkalender en repurpose schema om in 1 uur je contentkalender voor drie maanden te vullen. Proost op jouw nieuwe contentplan!

Xx Kim

PS Stuur je me nog jouw verhaspelingen, versprekingen en verdraaiingen toe? Je compactchinezen, je berenputten of je meter Durex (in plaats van lurex - serieus dit zei mijn moeder in de fourniturenzaak. Over grappig gesproken) Dan kunnen we er samen om lachen.


PS Heb je dit mailtje doorgestuurd gekregen van een vriend(in)?

Schrijf je zelf ook in en kom binnen bij The Copy Café. Hier word je een betere schrijver onder je parasol.

Thanks voor het lezen en delen, Kim

pinterestlinkedininstagramenvelope-open

taverne's teksten

Read more from taverne's teksten

Hey Reader, Zie schrijven eens als een Ocean CleanUp. Als plastic uit de oceaan wordt gevist dan komt er natuurlijk heel wat mee: zeewier, algen, plantjes, takjes, steentjes en een verbaasde vis hier en daar. Dat extra’s, dat hoort bij de zee. Voedt de zee. En is belangrijk voor de zee. Plastic niet. Plastic dat drijft er over 1000 jaar nog. Totaal nutteloos. Dus weggooien. De nutteloze woorden uit je teksten, moet je ook weggooien. Dit zijn de woorden die niets bijdragen aan je tekst. Ze...